Vägarbete. Foto: Janerik Henriksson/TT
Vägarbete (arkivbild). Foto: Janerik Henriksson/TT.

Böter vid slarv med grävarbeten

0:41 min

Uppsala kommun inför böter för den som missköter sig vid grävarbeten på offentlig mark.

I dag fattas beslutet och senast till årsskiftet tror Johan Lundqvist (MP), som är ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnde, att reglerna kan vara på plats.

– Problemet är att en del av de entreprenörer som gräver i Uppsalas gator stänger inte av ordentligt och man hänvisar inte trafiken på ett trafiksäkert sätt. Och det blir ett stort trafiksäkerhetsproblem framför allt för gående och cyklister när gå- och cykelbanan helt plötsligt bara upphör, säger han.

Hur har ni kommit fram till att det behövs vite?

– Vi har sett att en del andra kommuner haft framgång med det och målsättningen är ju inte att få in de här pengarna till kommunen, utan att man helt enkelt ska följa de regler som finns och skylta och leda om trafiken på ett bra sätt.

Hur mycket kommer det kosta för den som inte sköter sig?

– Det handlar om i storleksordningen mellan 20 och 30 000 kronor, säger Johan Lundqvist.

Själva beslutet om att införa viten fattas alltså av nämnden i dag och vitena ska sedan fastställas av kommunfullmäktige under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista