Leo Padazakos. Foto: Cinna Gärdenfors/Sveriges Radio
Leo Padazakos. Foto: Cinna Gärdenfors/Sveriges Radio

Leo Padazakos står bakom finansieringsidé för lokala företag

"Man får den service man vill – lyckas det så får man sina pengar tillbaka"
1:49 min

Idén är en variant av så kallad crowdfunding, eller folkfinansiering, som Hebybon Leo Padazakos själv säger.

Har du använt dig av crowdfunding? Skriv i kommentarsfältet.

På en praktisk nivå går man in på en hemsida, man väljer det objekt man vill investera i och sen klickar man på knappen, betalar och klickar på knappen igen.

– Vi har skapat nya finansiella instrument, har mellanhand som fungerar på rätt sätt.

Denna "mellanhand", lokalkapitalbolaget, är en viktig del av idén. Här blir folks investeringar till eget kapital för företaget. Dessutom fyller det en annan viktig funktion.

– Det finns ett nätverk som hjälper de här företagen att lyckas.

En viktig bit i den här typen av lokal finansiering är att ekonomisk vinst varken är den centrala eller enda typen av avkastning. De som bidrar får utdelning av vinsten - men det finns inga krav på företaget att betala igen inom en viss tid. I stället är tanken att avkastningen ska komma i andra former än enbart reda pengar.

– Man får den service man vill, och om det lyckas så får man sina pengar tillbaka, men på köpet har min dotter fått jobba där och man har berikat sitt område, så att fler vill bo här.

I sju år har entreprenören Leo Padazakos jobbat med och testat idén, bland annat tillsammans med juridiska institutionen vid Uppsala universitet.

Nu inväntar han bara att finansinspektionen reglerar gräsrotsfinansieringen i Sverige och ett regeringsunderlag väntas innan årsslutet. För marknaden för så kallad crowdfunding växer. Förra året investerades 16 miljarder dollar globalt, en siffra som beräknas fördubblas i år.

– Jag tror att det är en förändring vi ser. Crowdfunding är ett sätt att demokratisera, om man vill använda det ordet, säger Leo Padazakos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".