Öppet hus på Eriksbergsskolan. Till höger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio
Öppet hus på Eriksbergsskolan. Till höger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Besvikna besökare efter kommunens informationsmöte om nybyggen i Eriksberg

"Det var ett förskräckligt möte"
1:54 min

Det hölls ingen muntlig presentation av utbyggnadsplanerna, utan istället fick besökarna gå runt i montrar och studera olika byggalternativ och samtala med byggare och representanter från kommunen.

När Uppsala kommun i går kväll bjöd in till öppet hus om utbyggnadsplanerna i stadsdelen Eriksberg så var många av besökare besvikna på mötet. Hans-Örjan Nohrstedt var en av de besvikna besökarna:

- Jag tycker att det varit ett förskräckligt möte. Jättemycket folk, och upplagt på ett sånt sätt så att man skulle tränga sig fram till några representanter för kommunen och byggare, och det var helt omöjligt att komma fram för att det var så tjockt, säger Hans-Örjan Nohrstedt.

Vad hade du väntat dig av mötet?

- Jag hade väntat mig en presentation och att man skulle få ställa frågor och diskutera öppet. Nu blev det liksom ett sätt att hålla massorna i schack, att man inte får veta vad de andra tycker ungefär, säger Hans-Örjan Nohrstedt.

En annan besökare var Karin Albertsson.

- Jag tycker att det är väldigt bra att man ordnar det här, men jag hade gärna sett mer debatt och kommunikation mellan ansvariga och besökare. Det är väldigt synd att en del besökare vänt och gått, för det finns ett enormt engagemang. Jag tycker att det är viktigt att man ordnar fler möten och debatter och diskussioner och att det blir ett demokratiskt samtal, säger Karin Albertsson.

- Jag hade förväntat mig att det skulle bli någon sorts dragning här, att någon skulle stå och berätta lite mer övergripande om planerna. Jag är lite besviken faktiskt. Det är så mycket folk här, så man ser ingenting på planscherna heller, säger mötesbesökaren Peter Dahlin.

En politiker på plats i Eriksbergsskolan var ordföranden för plan- och byggnadsnämnden Erik Pelling, Socialdemokraterna. Han säger att formen för mötet var medvetet vald.

- Den traditionella formen har vi testat i 30-40 år och den har inte varit särskilt bra. Det blir polariserat, det blir konfliktfyllt och det blir ofta de högljudda som tar över. Jag är ganska övertygad om att det ofta finns en tystare majoritet och att många inte känner sig bekväma med att prata i storgrupp. Jag har haft många jätteintressanta samtal under den korta stund jag har varit här, säger Erik Pelling (S).

Men många verkar ha väntat sig att det skulle vara en dragning, och en hel del har vänt direkt då de märkt att det inte var någon dragning?

- Vi har kallat det öppet hus just för att markera att det inte är den traditionella formen av samrådsmöte, men uppenbarligen har det blivit missförstånd och det är bara att göra bättre nästa gång, säger Erik Pelling (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".