träning träna gym senior pensionär idrott sport
Eva Dovebris, Göran Sjögren och Christoffer Johansson vill få fler seniorer att träna. Foto: Aila Stefansdotter-Franck

Satsning ska få pensionärer att träna mer

1:29 min

Folk som är äldre än 65 år ska inspireras att röra på sig, genom ett projekt i Heby och Uppsala kommuner.

Det är Upplands idrottsförbund som ligger bakom projektet, tillsammans med Landstinget i Uppsala län.

– Det kan handla om olika aktiviteter. Man kan till exempel lyfta vikter eller köra konditionsträning, säger Eva Dovebris, konsulent och projektledare på Upplands Idrottsförbund.

Ett steg i projektet är att bjuda in PRO-föreningar till utbildningar i något som kallas "Senior power", alltså styrketräning för äldre.

– Kraftfull träning har stor nytta om man är äldre. Övningarna är traditionella, men rörelserna är snabbare. Det handlar om att efterlikna plötsliga fall och förebygga dem, genom att öka reaktionsförmågan, säger Christoffer Johansson, som är utbildare i den träningsformen.

Enligt Eva Dovebris har träning enorma effekter på kroppen, även om man börjar när man är äldre. Göran Sjögren, från Tärnsjö, märker själv att det är så och nu leder han studiecirklar med fokus på träning i sin lokala PRO-förening.

– Vi har en bok med styrkeövningar, där folk kan läsa och anpassa träningen efter sig själva. Runt tolv personer har anmält intresse hittills, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista