Klas Bergström utanför ankomstboendet i Knivsta. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Klas Bergström utanför ankomstboendet i Knivsta. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Nytt ankomstboende i Knivsta

1:45 min

I Knivsta ska det gamla äldreboendet i Knivsta servicehus nu bli ankomstboende för flyktingar.

– När man kommer som asylsökande så ska man registreras, och det ska tas fingeravtryck för att påbörja asylprocessen. Och då hamnar man här under, det är tänkt ett dygn, men det kan bi upp till fjorton dagar, säger Klas Bergström moderat kommunalråd i Knivsta.

Just nu förhandlar Migrationsverket med kommunen om kontraktet för det här. Det är ett ankomstboende för flyktingar det handlar om, för både familjer och de som kommer ensamma.

Enligt Klas Bergström så rör det sig i nuläget om mellan hundra och hundrafemtio personer som kommer bo här en kort tid, innan de registrerat sig som asylsökande och åker vidare till ett asylboende.

– Här handlar det om att de ska få sova ut, registrera sig, få mat och tvätta av sig och såna saker.

Migrationsverket letar nu på flera håll i länet efter såna här boenden. I Skutskär i Älvkarleby kommun är man tex intresserade av att använda Jungfruholmens skola som boende. Där väntar man dock på en bygglovsansökan.


I Knivsta öppnar Klas Bergström upp för att fixa fram fler lokaler till boenden om det skulle behövas. Tidigare har man tex pratat om Gredelbyskolan som nu står tom.

– Det skulle det kunna bli. Just nu är funderingen där att frivilligorganisationerna skulle kunna samsas där, för det är väldigt hårt tryck från människor som vill hjälpa till på olika sätt.

Och folk som vi träffar på torget i Knivsta är positiva till att de ska bli ett ankomstboende i servicehuset:

– Det är väl jättebra att de ställer upp för människor som behöver hjälp, säger Jessica.

– Jag tycker det är utmärkt. Vi ska hjälpa de här stackarna som kommer, säger Svea.

Kan Knivsta hjälpa till ännu mer?

– Ja det är många höginkomsttagare här i Knivsta, så jag tror att med lite god vilja så kanske vi skulle kunna göra det.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista