Bostadsbyggande i Kåbo i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Bostadsbyggande i Kåbo i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Moderaterna i Uppsala: De rödgröna borde bevilja fler bygglov

"Jag har inte för avsikt att fortsätta Liv Hahnes politik"
2:03 min

Moderaterna i Uppsala kritiserar den styrande majoriteten för att ha avslagit 158 bygglovsansökningar – trots bostadsbrist.

Trots att bostadsbristen i Uppsala är så stor så satsar den rödgröna kommunledningen inte så mycket som den borde på bostadsbyggandet. Den kritiken kommer nu från Moderaterna i Uppsala.

Moderaten Therez Olsson som sitter i kommunens plan- och byggnadsnämnd har räknat ut att nämndens rödgröna majoritet hittills i år har avslagit bygglovsansökningar för 158 bostäder som de borgerliga tyckt borde ha beviljats.

- Det är beklagligt. Vi har ju kommit överens över partigränserna att vi ska försöka bygga 3000 bostäder per år, och med den här politiken så ser jag inte att det blir möjligt, säger Therez Olsson (M), andra vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Är 158 bostäder så mycket om man ser det totalt?

- Ja, varje bostad som går till spillo är en bostad för mycket som inte blir byggd.

Therez Olsson har sammanställt en lista på bostäder som de rödgröna partierna avstått från att bevilja bygglov för efter att de tog över makten efter senaste valet.

Av de 158 bostäderna på hennes lista finns ett 60-tal villor, ett 60-tal lägenheter och 30 studentlägenheter. Som ett exempel nämner hon en grupp med villatomter i Funbo som fick avslag.

- Det var 25 villatomter som var på väg fram, men där sa man nej. Anledningen som man angav var att det låg nära kulturmiljöområdet, men det här ligger precis utanför, så det finns ingen rimlig förklaring, säger Therez Olsson (M).

Det är Socialdemokraten Erik Pelling som är ordförande för plan- och byggnadsnämnden sen maktskiftet efter valet. Han säger att vad gäller villorna i Funbo så satsar kommunen på utbyggnad i de närliggande Gunsta och Marielund och att det är viktigt att landskapet mellan de platserna får förbli öppet landskap.

Erik Pelling deklarerar att han tänker bryta med hur plan- och byggnadsnämnden har letts tidigare under många år av moderaten Liv Hahne.

- Jag har inte för avsikt att fortsätta Liv Hahnes politik. Jag kommer att klara målet på 3000 bostäder per år, men det kommer att vara betydligt större fokus också på kvalitet, på hållbarhet och på god arkitektonisk utformning. Jag tror att man förväntar sig av oss att vi inte säger ja till allt. Det är väldigt lätt att bygga bort framtida möjligheter. Det är mycket mer värdefullt att bygga villor på åkermark än att använda den som jordbruksmark. Snabbt som ögat kan vi ha byggt bort framtida expansionsmöjligheter för Uppsala, vi kan ha förstört för jordbruket och vi kan ha sabbat vårt kulturlandskap. Det tror jag ingen egentligen vill, och då måste man vara ganska restriktiv när det gäller att ge bygglov, säger Erik Pelling (S), ordförande för plan- och byggnadsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".