liv hahne kommun politik moderat uppsala
Liv Hahne, före detta kommunpolitiker i Uppsala och moderat. Foto: Aila Stefansdotter-Franck

Liv Hahne: M-politik har lett fram till bostadsbyggandet i Uppsala

1:45 min

Den rödgröna kommunledningen i Uppsala vill bryta med moderaten Liv Hahnes tidigare sätt att leda plan- och byggnadsnämnden. Det sa nämndens socialdemokratiske ordförande Erik Pelling i Upplandsnytt i morse.

Erik Pelling (S) vill att värden som kvalitét och hållbarhet ska beaktas mer vid bedömningar av bygglovsärenden. Liv Hahne svarar nu att det är hennes politik som lett fram till att det i dag byggs så mycket i Uppsala.

- Jag tycker att Erik Pelling ska läsa på lite. För det är tack vare den politiken som man nu kan bevilja bygglov och det är fart på bostadsbyggandet.

Erik Pelling säger att han vill ta in värden som hållbarhet och arkitektonisk kvalitet på ett tydligare sätt än förut. Hur kommenterar du det?

- Ja, det låter ju vackert och fint. Vi har aldrig beviljat byggande på åkermark eller liknande och vi har tagit hänsyn till de värden som funnits runtomkring.

Erik Pelling å sin sida vill alltså markera att hans övertagande av ordförandeskapet i plan- och byggnadsnämnden innebär något av en nystart eller nyorientering.

– Jag har inte för avsikt att fortsätta Liv Hahnes politik. Vi ska inte bara bygga mycket i Uppsala, vi ska bygga bra i Uppsala, säger han.

Liv Hahne säger att det är beklagligt att de rödgröna partierna signalerar en mer restriktiv hantering av byggloven.

– Det är väldigt tråkigt för det finns ju på landsbygden många bönder som vill stycka av ett par tomter och de som äger mark som vill utveckla den.

Tror du att majoriteten kommer att klara att bygga 3000 bostäder per år?

-  Nej, det tror jag inte. Man krånglar till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista