Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi firar ett år som minister
Knivstabon och Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi gästar studion, med anledning av att han firar 1 år som minister. Foto: Niklas Clarkson/Sveriges radio

Ardalan Shekarabi om sitt första år som civilminister

2:16 min

Den här veckan firar Knivstabon Ardalan Shekarabi ett år som Sveriges civilminister. Ett år som varit mycket intensivare än han hade förväntat sig och innehållit svåra frågor som flyktingkrisen.

− Det var jättesvårt att veta vad det innebär att vara minister. Det har varit kanske mer intensivt än vad jag kunde föreställa mig.

Så beskriver Knivstabon Ardalan Shekarabi sitt år som Sveriges civilminister.

Det stora ämnet den senaste tiden har varit flyktingsituationen. Som civilminister ansvarar du över Sveriges kommuner och landsting, hur jobbar du med den frågan just nu?
− Senast igår träffade vi representanter för Sveriges kommuner och landsting och vi har en intensiv dialog. Länsstyrelsen har fått i uppdrag att koordinera staten med kommunerna och hitta gemensamma lösningar, för det här är ju en stor ansträngning vilket gör att vi måste jobba tillsammans. Vi har ju också mycket stöd av frivilliga, av civilsamhällsorganisationer och näringslivet.

Men alla kommuner tar inte sin del av ansvaret. Tycker du att kommuner ska tvingas ta emot flyktingar?

− Vi måste ha en solidarisk hantering av den här situationen och då måste alla bidra. Vår linje är att vi ska dela på ansvaret i Europa och vi ska även ha ett solidariskt ansvarstagande i Sverige.

Det kan inte bygga på frivillighet då?

− Hittills har det byggt på frivillighet. Men det har också inneburit att ett fåtal kommuner inte gjort det de ska göra, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista