mjölk havre vegan havregryn
Havremjölk. Foto: Christina Jansson

Christina gör egen havremjölk

"Man vill ha den ganska krämig"
0:49 min

P4 Morgons matinspiratör Christina Jansson gör egen havremjölk, som passar bra till klappgröt.

Egen havremjölk
Mät upp 13 dl vatten, 3 dl havregryn, 3 msk neutral olja och 1 krm salt. Mixa med en stavmixer och sila genom duk. Tre min senare: häll upp på flaska eller i glas, förvara kallt och drick mjölken kall.

Klappgröt
5 dl vatten
2 dl lingonsylt (eller lingonsaft)
1 dl mannagryn
2 tsk maizena

Koka upp vatten och lingonsylt, rör ner mannagrynen och låt koka några minuter under omrörning. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner. Låt koka ytterligare någon minut under omrörning. Ta kastrullen från spisplattan och vispa med elvisp i 5-10 minuter (jag vispade i åtta minuter!). Serveras lite ljummen tillsammans med kall mjölk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".