Palestinska flyktingar protesterar mot att de avvisas från Sverige genom en sittstrejk på Vaksala torg i Uppsala. I mitten av bilden Fayek Saleh från Palestinska folkets förening. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio
Palestinska flyktingar protesterar mot att de avvisas från Sverige genom en sittstrejk på Vaksala torg i Uppsala. I mitten av bilden Fayek Saleh från Palestinska folkets förening. Foto: Mattias Persson / Sveriges Radio

Sittstrejk i Uppsala kan övergå till hungerstrejk

Fayek Saleh: Deras hus förstördes under kriget
1:32 min

I dag klockan ett genomförs en manifestation för de palestinier som sittstrejkar på Vaksala torg i Uppsala för att få stanna i Sverige. De har också tänkt inleda en hungerstrejk nästa vecka om inget händer.

– Vi har manifestationen för att uppmärksamma de strejkande palestinska flyktingarnas situation, säger Fayek Saleh som är ordförande för Palestinska folkets förening i Uppsala.

De hoppas nu få kontakt med Migrationsverket. En chef har lovat att komma och prata med de strejkande.

– Vi hoppas få ett positivt beslut från Migrationsverket. I fall det inte blir nån respons ska man gå vidare till hungerstrejk.

Varför tycker ni att palestinierna inte kan återvända till sitt hemland?

– På grund av Israels ockupationspolitik. En hel del av deras hus har förstörts under krigen. Och säkerheten, det är mycket farligt för folk där, säger Fayek Saleh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".