Älvkaleby kommun informerar om att skoldagen stänger.
Skoldagen i Älvkarleby stänger efter hot. Foto: skärmdump

Oroliga Skutskärselever får prata med lärare efter skolhot

4:14 min

I dag öppnar skolorna i Skutskär igen efter att de i går hållits stängda. Anledningen till att skolorna stängde var ett anonymt hot som kommit in via appen Jodel.

Efter hotet i går måndag försöker nu skolorna i Skutskär att komma tillbaka till en normal skoldag.

För P4 Gävleborg berättar Älvkarleby kommuns skolchef, GunnMari Nordström, om att alla barn och alla föräldrar har fått ett mail eller ett sms om att det i dag är skoldag igen. 

– Och i smset eller mailet står det också att alla elever som vill får möjlighet att prata med sina lärare om händelsen igår. 

Hur har ni tänkt kring att låta barnen komma tillbaka till skolan? 

– Vi har gjort en bedömning tillsammans med polisen. De hade ju en annan uppfattning än oss redan i går. Vi har också kontakt med polisen och de har bevakning av appen Jodel och skaffar sig hela tiden en ny lägesbild. Polisen gör bedömningen att vi kan ha en vanlig skoldag i dag, säger GunnMari Nordström, skolchef i Älvkarleby kommun. 

Det blev stor uppmärksamhet kring gårdagens hot mot Skutskärs skolor. Ett liknade hot kom också till Lunds Universitet och de valde precis som, Älvkarleby kommun att avbryta skoldagen. 

Hur tror du att eleverna kommer att reagera nu när de kommer tillbaka till skolan? 

– Ja många är rädda naturligtvis och känner oro. Med det är också därför lärarna nu tar sig tid att informera och svara på alla frågor som barnen kommer med. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista