Gottsundaskolan. Foto: Christine Odén/SR
Gottsundaskolan. Foto: Christine Odén/SR

Folkpartiet vill riva Gottsundaskolan och ersätta med helt ny skola

"Det finns en mental gräns mellan Gottsunda och Sunnersta"
1:19 min

Folkpartiet vill bygga en ny skola i södra Uppsala, och riva Gottsundaskolan i stället för att renovera den. 

Riv Gottsundaskolan och Treklangen och bygg i stället en ny skola mellan Gottsunda och Sigtuna. Det förslaget kommer nu från Folkpartiet i Uppsala. Oppositionskommunalrådet Mohamad Hassan säger att det skulle ge dubbla vinster att göra såhär:

--Vi behöver inte renovera en sliten skola som inte möter den moderna pedagogiken utan vi kan skapa en ny skolan som möter det framtida Uppsala. Sen också integrationsmässigt så kan barn från olika områden mötas av naturliga skäl, säger han. 

Förslaget från Folkpartiet går alltså ut på att överge Gottsundasklan och Treklangen - att i stället bygga bostäder på den marken och bygga en ny skola mellan Gottsunda och Sunnersta - en skola där han hoppas att fler barn från de två områdena skulle mötas.

– Det finns en mental gräns mellan dem som bor i Sunnersta och dem som bor i Gottunnda och en del kanske förknippar Gottsundaskolan med problem, trots att vi vet att Gottsundaskolan är en av de bästa i Uppsala. Det finns många som väljer bort skolan på grund av myter, säger Mohammad Hassan. 

Varför skulle det ändra sig nu?

– Jag tror att ett behov av en ny skola gör att föräldrar väljer en ny skola mellan Gottsunda och Sunnersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".