Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#miljonsopor

Insynen ska öka kring pengarna från SKB

Publicerat fredag 16 oktober 2015 kl 16.20
Lars Holmgren: "Fortfarande en bra bit kvar"
2:16 min
Forsmarks reaktorer. Foto: Jan Collsiöö/TT
Foto: Jan Collsiöö/TT

Efter P4 Upplands granskning vill nu Östhammars kommun göra om organisationen kring hur pengarna från det så kallade mervärdesavtalet mellan kommunen och Svensk Kärnbränslehantering hanteras.

Kommunledningen hoppas att det ska leda till ökad insyn. Det säger Jacob Spangenberg, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Östhammar:

– Det kommer att bidra till ökade kunskaper om vad mervärdesavtalet innehåller, och hur vi avser att arbeta med det framöver, säger han.

I början av sommaren granskade P4 Uppland hur SKB pumpar in pengar i Östhammars kommun, genom det så kallade mervärdesavtalet. Avtalet ska ge mervärden i kommunen om runt hundra miljoner kronor inför ett beslut om ett eventuellt slutförvar i kommunen och uppåt totalt en halv miljard om det blir slutförvar i Östhammar.

Vi kunde bland annat visa att SKB och dess ägare genom avtalet finansierade största delen av den kommunala näringslivschefens lön, att pengarna gick till konferenser för kommuntjänstemän och in i skolverksamhet i kommunen.

I samband med vår granskning höjdes röster kring hur det här avtalet hanteras.

Nu föreslår kommunen att beredningen och redovisningen av de här pengarna också ska bollas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Har insynen varit för dålig tidigare?

– Det kan inte jag bedöma själv. Men jag tror att kunskaperna framför allt, och det kan man väl nästan säga kunskap/insyn har varit för begränsad. Och det här bidrar ju då tror vi till en förbättring i det, säger Jacob Spangenberg.

Varför gör ni det här nu?

– Ja, just att det har, dels för den granskning som bland annat Radio Uppland gjorde i början på sommaren, har ju fäst mina och många andras ögon på att just att kunskaperna har varit bristfälliga.

Lars Holmgren är gruppledare för partiet Borgerligt alternativ, BoA, i Östhammar. Han har varit kritisk till hur avtalet hanterats. Han skrev efter vår granskning en motion till kommunfullmäktige där han kräver förändringar.

– Det är bra att kommunledningen äntligen insett det orimliga i den tidigare organisationen, men det är fortfarande en bra bit kvar.

Men leder inte det här till mer insyn?

– Insyn kanske vi får mer, men vi får inget inflytande. Vi har ingen möjlighet att påverka på nåt sätt, vi som sitter i de mindre partierna.


Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".