Zenab Abbas Fadehl, Antesar Mohammed, Ali Abbas Fadhel och Abbas Fadehl al-Magde, nyanlända från Irak. Foto: Sveriges Radio
Zenab Abbas Fadehl, Antesar Mohammed, Ali Abbas Fadhel och Abbas Fadehl al-Magde, nyanlända från Irak. Foto: Sveriges Radio

Framme i Uppsala efter tio dagar lång resa från Irak

"Folk har varit hjälpsamma på vägen"
1:15 min

Klockan tre i natt kom familjen Fadhel al-Magde fram till Fyrishovs stugby där kommunen ordnat så kallade evakueringsplatser.

Totalt kom 49 flyktingar med buss till Fyrishovs stugby.

- Vi är glada att vara här. Människorna har varit hjälpsamma längs vägen så det har gått bra, säger Abbas Fadhel al-Magde.

Tillsammans med sin fru Antesar Mohammed, sonen Ali Abbas och dottern zenab Abbas, har han varit på resande fot från Irak i tio dagar.

- Vi fick transport och hade tillgång till mat och läkarvård, säger Abbas Fadhel al-Magde.

Kent Eriksson är driftchef på Fyrishov i Uppsala och tog i natt emot 49 flyktingar.

- Det gick väldigt fint till. Trots att det var 49 stycken som kom mitt i natten så lyckades vi med att inte väcka några av de andra boende som låg och sov,  trots att alla skulle checka in kors och tvärs, säger han.

Hur länge kommer de bo här?

- Det här är ett så kallat korttidsboende så det handlar om ett till fyra dygn. De ska ju härifrån så fort som möjligt till ett långtidsboende, säger han.

Är det någon som vet när de kan flytta vidare?

- Det är ju det som är det stora dilemman när det kommer till det här. Det är ingen som vet någonting. Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".