Skylt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR.
Skylt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR.

Åsikter om 100-huset på Akademiska tystades ner

"Jag uteslöts från möten och fick inte uttala mig"
1:48 min

Fördyringen av bygget av det så kallade 100-huset på Akademiska sjukhuset i Uppsala kunde till stora delar ha undvikits. Det säger den före detta anställda ingenjören Nina Höm som slog larm internt om att kostnaderna riskerade att skjuta i höjden.

Hon säger att hon varnade redan 2012 för kostnadsutvecklingen som sen lett till att projektet ser ut att bli 600 miljoner dyrare än beräknat och till att chefen för Landstingservice Thord Hägg fått lämna sin tjänst.

Nina Höm ansågs så obekväm att hon köptes ut, och larmen om fördyringarna i projektet nådde politikerna först i somras, flera år efteråt.

Den numera sparkade chefen för Landstingsservice skriver i ett sms till Upplandsnytt att Nina Höm inte framförde sina åsikter i korrekta kanaler på rätt nivå, något som Nina Höm själv tillbakavisar. Hon säger också att hon inte var ensam om att slå larm internt.

Socialdemokratiska ordförande för landstingsstyerlsen Börje Wennberg säger att han inte känt till förut att flera skulle slagit larm internt om kostnadssituation för projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".