Armbågen på en flicka som håller upp armen som skydd för ansiktet Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Armbågen på en flicka som håller upp armen som skydd för ansiktet Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Flera fall av barnmisshandel föll mellan stolarna

Vid två olika tillfällen har socialtjänsten i Norrtälje missat att anmäla fall av barnmisshandel. 

Socialtjänsten i Norrtälje lex Sarah-anmäls för två olika fall där minderåriga har misshandlats, och händelserna sedan fallit mellan stolarna. 

Den ena händelsen handlar om ett barn i Norrtälje som uppgett sig blivit slagen hemma. En utredning inleddes i slutet av förra året ,men slutfördes aldrig. Det hela upptäcktes ungefär nio månader senare i en genomgång av listor. Då gjordes både en polisanmälan och en lex-Sarah-anmälan. 

I det andra fallet misshandlades en tonårig flicka i Norrtälje av sin myndiga pojkvän under lång tid. Men när hon berättade det för socialtjänsten så anmälde den anställda inte brottet.

Efter en orosanmälan upptäckte en annan anställd att ingen polisanmälan gjorts, och konstaterar i en lex sarah-rapport att det är "synnerligen allvarligt" att rutinerna inte följdes, och att flickan därmed riskerar att fara illa, skada förtroende för vuxenvärlden och lida av psykisk ohälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".