Psykologen: Ge saklig information till barn

0:46 min

Att ge saklig information, förmedla trygghet - och inte själv bidra till ryktesspridning eller frossa i detaljer. Det är psykologens råd till föräldrar när de pratar om dådet i Trollhättan med sina barn. 

Kerstin Bergh Johannesson är psykoterapeut med en bakgrund i psykotraumatologi, ger råd om hur man som vuxen kan prata med barn om attacken i Trollhättan som ägde rum på torsdagen. 

- För det första måsta man förhålla sig till barnets ålder. Små barn behöver man inte berätta detaljer för. Äldre barn ska man ge saklig information och tala om vad vuxna, polisen och skolan gör. 

Det är också viktigt att som vuxen ge barnet trygghet. 

- Att inte fara iväg i ogrundade fantasier eller bidra till ryktesspridningar eller sådana saker. 

Säkerhetsavdelningen vid Uppsala kommun har tagit kontakt med alla Uppsalas rektorer och uppmanat personal på skolorna att hålla koll så att inte obehöriga personer vistas på skolornas områden. Alla skolor i Uppsala ska ha en plan för krissituationer. 

Från Skolverkets sida har man konstaterat att det här våldsdådet var en mycket ovanlig händelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista