Pendlare väntar i Uppsala. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio.
Pendlare väntar i Uppsala. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio.

Stora störningar i tågtrafiken drabbar många Uppsala-pendlare

"Känns osäkert – man vill ju veta när man kommer hem"
1:18 min

Det är stora störningar i tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm, samt stopp förbi Sala. Orsakerna är en nedriven kontaktledning och ett urspårat tåg.

Just nu är samtliga avgångar med SJ:s Uppsalapendeln inställda. Fjärrtågen och SL:s pendel rullar, men med stora förseningar. Förbi Sala går inga tåg alls i nuläget.

Efter ett totalstopp i trafiken mellan Stockholm och Uppsala är nu två  av fyra spår öppna.

– En pendeltågskontaktledning har virat in sig i en av strömavtagarna, vilket gör att det är stopp där säger Bengt Olsson Kommunikationschef vid Trafikverkets Trafikledning. 

Förseningarna har drabbat många pendlare vid Uppsala Centralstation som ska röra sig till och från jobben eller hemmet i Stockholm. 

- Det känns ju lite osäkert. Man vill ju veta när man kommer hem som när man i mitt fall har barn att hämta på dagis, säger Anna Ullman pendlare vid Uppsala Centralstation.

Även till och från Sala är det stopp efter att ett tåg spårat ur i Sala under morgonen. P4 Dalarnas reporter Pelle Ståhl befann sig på tåget:

– Det blev en häftig, väldigt ryckig inbromsning när vi rullade in på stationsområdet i Sala och då fattade man att nått hade hänt. Sen sa de i högtalarna att tåget hade spårat ur, säger Ståhl.

Trafikverket tror att felet vid Upplands Väsby/Rotebro kommer att åtgärdas sent måndag kväll och tågtrafiken på sträckan mellan Uppsala och Stockholm ska fungera igen tisdag morgon.

Vad gäller det urspårade tåget i Sala så är den senaste prognosen att felet kommer vara åtgärdat först på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".