Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vi äter för mycket kött som kan ge oss cancer

Rött kött och charkuterier kan orsaka cancer enligt WHO. Foto: Anders Wiklund/TT.
Rött kött och charkuterier kan orsaka cancer enligt WHO. Foto: Anders Wiklund/TT.

Vi stoppar i oss mer rött kött och charkprodukter än vad som är rekommenderat, något som ökar risken att drabbas av cancer, enligt Livsmedelsverket i Uppsala.

Detta är första gången som livsmedel listas som cancerframkallande, vid sidan av ämnen som arsenik och rökning. Och det är en WHO-rapport som kom i dag som slår fast sambandet.

En undersökning som gjorts av Livsmedelsverket visar dessutom alltså att 42 procent av svenska kvinnor och 72 procent av män äter mer än maxrekommendationen på ett halvt kilo rött kött och charkuteriprodukter i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".