Ulleråker. Foto Mårten Nilsson/Sveriges Radio
Ulleråker. Foto Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Byggplanerna för Ulleråkerområdet ifrågasätts

2:25 min

Länsstyrelsen ifrågasätter nu om det verkligen går att bygga så många bostäder i Ulleråker som Uppsala kommun planerar, bland annat med tanke på riskerna för dricksvattentäkten i Uppsalaåsen. Samtidigt skulle en minskning av bostadsprojektet innebära att kommunen i praktiken har köpt marken till ett överpris från landstinget.

En som blev förvånad över att kommunen gick med på att köpa marken så dyrt och för att bygga så många bostäder som 6000-8000 var Olle Henriksson, som på landstinget gjorde en av de första utredningarna om det lämpliga antal bostäder i en utbyggnad av Ulleråker. 

– 3000 eller 3100 bostäder var vad vi pratade om, vi bedömde väl att man kanske kunde gå upp till 3300 som skäligt även om det var en mycket hög exploatering, säger Olle Henriksson, som då var projektledare på projektavdelningen på Landstingsservice i Uppsala läns landsting.

Så runt 3000 lägenheter var vad ni kom fram till i er utredning?

– Ja, det var väl vid den övre gränsen för vad som skulle kunna vara skäligt med hänsyn till de riksintressen som finns inom Ulleråkerområdet.

När du hörde talas om den här affären och att Uppsala kommun hade betalat 1.8 miljarder för att bygga 6000 bostäder, hur reagerade du då?

– Personligen blev jag förvånad.

Varför det?

– Jag hade ju deltagit i en utredning som hade kommit fram till 3000 bostadsenheter som ett skäligt tak, och då är det klart att man reagerar om man börjar prata om det dubbla.

Länsstyrelsen har nu i ett yttrande till kommunen begärt att den ska ompröva storleken på utbyggnaden av Ulleråker. Samtidigt har man internt inom kommunen gjort nya beräkningar som visar att kommunen kan gå back med allt från 20 miljoner till nära en miljard på affären, t ex om man måste minska på antalet bostäder. Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling säger så här om Olle Henrikssons utredning för landstinget.

– När det gäller köpet från landstinget så kan vi konstatera att landstinget inte gick in i de förhandlingarna med de siffror som han hade utrett. De gick in med en betydligt högre siffra och ville också ha betalt därefter. Så det kan man i och för sig tycka är lite anmärkningsvärt att landstinget gick in med den nivån och krävde så pass mycket betalt av kommunen, säger Erik Pelling (S).

Gjorde Uppsala kommun en tillräcklig utredning inför köpet?

– Det är lite svårt för mig att uttala sig om, vi satt i opposition då och hade inte direkt insyn i förhandlingarna. Men jag väljer att fokusera framåt och vi får utvärdera det så småningom när vi har fler fakta på bordet.

Det handlar om ju också om hur man hanterar skattemedel. Om det visar sig att kommunen har köpt marken till ett överpris på kanske en halv miljard eller en hel miljard så kan väl inte det vara bra för kommunen?

– Nej, det ska man givetvis granska när man kan granska det, när vi vet hur många bostäder det kan bli, avslutar Erik Pelling (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista