Fredrik Ahlstedt, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.
Fredrik Ahlstedt, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Fredrik Ahlstedt tror på ambitionen att bygga 6000 bostäder i Ulleråker

1:59 min

Utredningar som pekat på att det inte ryms sex tusen bostäder i Ulleråkersområdet är något Fredrik Ahlstedt, som var kommunstyrelsens ordförande vid markköpet, inte kände till.

Den diskussion som uppstått om Uppsala kommun förra året köpte bostadsmarken i Ulleråker till överpris från landstinget, kommenteras nu av den person som från kommunens sida var drivande i affären.

Moderaternas Fredrik Ahlstedt var kommunstyrelsens ordförande, då kommunen köpte marken för 1.8 miljarder för att bygga 6000 bostäder. Att det tidigare fanns utredningar inom landstinget som rekommenderade att bygga bara hälften så många bostäder, vilket Upplandsnytt berättade om i morse, var inte något som Fredrik Ahlstedt kände till.
- Jag kände inte direkt till den utredningen. Vi fick ta del av skisser med drygt 6 000 bostäder, säger han. 

Gjorde kommunen en tillräckligt noggrann utredning?
- Det kan man alltid diskutera, men jag tycker att beslutsunderlaget i fullmäktige var fullödigt. 

Kan kommunen ha gått på en blåsning från landstinget?
- Nej, det har varit väldigt öppna kort. Vår ambition är att det ska byggas mellan sex och åtta tusen bostäder i området, och det finns inget som pekar på att det inte skulle vara möjligt.  

Internt inom kommunen har tjänstemän börjat kalkylera med olika nivåer på ekonomiska förluster som kan uppstå om det visar sig att det t ex inte går att bygga så många bostäder som kommunen vill i Ulleråkerområdet.

Från 20 miljoner till nära en miljard skulle förlusten kunna bli, enligt tjänstemännen. Men Fredrik Ahlstedt tror att affären kommer att gå i stort sett jämnt upp ekonomiskt sett. Bland dem som redan bor i Ulleråker så tycker de vi pratat med att antalet nya bostäder bör hållas nere.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista