Migrationsverket-skylt. Foto: Maja Suslin/Scanpix
Foto: Maja Suslin/Scanpix

Migrationsverksanställd misstänks för människosmuggling

0:38 min

En anställd vid Migrationsverket i Uppsala misstänks för människosmuggling i Holland. Personen ska ha gripits av holländsk polis i början av september. 

Den anställda har stängts av från sitt arbete utan lön. Personen ska, enligt anmälan till personalansvarsnämnden, inte ha informerat sin chef om misstankarna.

Regionchefen för Migrationsverkets region mitt Magnus Rodin berättar att han fick reda på misstankarna via svensk polis.

- I samband med att migrationsverket fick information ifrån svensk polis att nederländsk polis hade gripit den här medarbetaren för människosmuggling så konfronterades medarbetaren för det när medarbetaren kom tillbaka till arbetsplatsen. Resultatet av det blev ett omedelbart beslut om att ta personen ur tjänst, säger Rodin.

- Det här är något vi ser väldigt allvarligt på naturligtvis. Man kan inte jobba på migrationsverket och samtidigt vara misstänkt för människosmuggling utan där har vi med de verktygen vi har i arbetsrätten agerat direkt, säger Rodin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista