Barn åker sparkcykel. Model released. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Foto: Claudio Bresciani/TT

Politiskt gräl om syskonförtur i Uppsala

S: Vi kan inte hantera medborgare olika beroende på var de bor
1:49 min

Att återinföra syskonförturen i Uppsala står inte alls i strid med skollagen. Det säger nu moderaternas kommunalråd Fredrik Ahlstedt, med anledning av beskedet från den röd-gröna majoriteten i fredags, att syskonförturen inte får komma tillbaka.

– Moderaterna och Alliansen anser ju att det går att kombinera närhetsprincipen i skollagen med syskonförtur, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Inför årets skolval togs ju syskonförturen bort efter kritik från Skolinspektionen, som menade att Uppsala kommun åsidosatte närhetsprincipen i skollagen.

Nu har både majoriteten och oppositionen tittat på och utvärderat hur det gick, men alltså kommit fram till motsatta ståndpunkter.

För till skillnad från Fredrik Ahlstedt så tycker socialdemokraternas Caroline Andersson, som är ordförande utbildningsnämnden i Uppsala – inte att det går att få ihop förtur för syskon och närhet till hemmet.

– Det vi har sett tidigare, när syskonförturen tillämpades, var att barn får orimligt långt till sin skola. Därför att syskon tränger undan barns rätt till sin närmsta skola, säger hon.

Caroline Andersson menar att syskonförturen enligt likabehandlingsprincipen måste gälla lika för alla och att den då i vissa fall alltså kan orsaka att barn får för långt till skolan.

– Vi kan inte hantera medborgare olika beroende på var man bor i kommunen, säger hon.

Därför menar hon alltså att syskonförturen, i Uppsala, inte går att kombinera med skollagens krav på närhet.

Fredrik Ahlstedt ser också att den här situationen kan uppstå, men ser inga problem med att lösa det från fall till fall – eftersom han tror det kommer handla om ganska få barn.

– Vi hanterar ju det redan i dag. För det är ju så att det är människor som flyttar in och ut i kommunen och då, när det kommer nya elever mitt i terminen, hanterar vi ju det. Så vår bedömning är att det här inte kommer att vara något problem över huvud taget, utan att det här kommer gå att hantera, säger han.

– Vi har verkligen försökt att titta på möjligheten att återinföra syskonförtur från majoritetens sida och i samtliga fall ser vi att det inte är praktiskt genomförbart i Uppsala kommun, säger Caroline Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".