Så kan den nya Brantingskolan komma att se ut. Bild från arktitektfirman CF Møller
1 av 3
Så kan den nya Brantingskolan komma att se ut. Bild från arktitektfirman CF Møller
Caroline Andersson (S) intervjuas i Brantingskolans tomma lokaler. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
2 av 3
Caroline Andersson (S) intervjuas i Brantingskolans tomma lokaler. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Så ser den stängda Brantingskolan ut i dag. Foto Martin Hult / Sveriges Radio.
3 av 3
Så ser den stängda Brantingskolan ut i dag. Foto Martin Hult / Sveriges Radio.

Brantingskolan i Uppsala öppnas igen

1:53 min

Brantingsskolan i Uppsala kommer att öppnas igen efter att den i flera år varit stängd. Men de rödgrönas vägval får kritik från Moderaterna.

För två år sen fick elever och lärare flytta ut från den mögeldrabbade Brantingskolan i stadsdelen Salabacke i Uppsala. Nu har de rödgröna partierna som styr bestämt sig för att skolan ska återuppstå, och kunna ta emot 500 grundskoleelever år 2018.

– Vi får en ny och modern skola på en gammal grund. Vi tycker att det är en smart och ekonomisk lösning att bygga på en bra stomme som moderniseras och byggs ut, säger Erik Pelling som är kommunalråd för Socialdemokraterna.

De skolbyggnader som ligger närmast centrala Uppsala ska rivas. På den delen av skolområdet ska det byggas bostäder i stället. Det finansierar en del av skolbygget.

De skolbyggnader som blir kvar - som ligger vid Brantingstorg - ska blåsas ut invändigt. Byggnadens stommar och fasad bevaras och blir alltså totalrenoverade invändigt.

Det byggs också nya skolbyggnader, bland annat en ny sporthall.

Tanken är att den nya Brantingskolan ska öppna år 2018. Den kommer då ha stått tom i fem år.

Möglet som finns, också i de byggnader som inte ska rivas, går att åtgärda enligt Jan Ejdersund (S) som är ordförande för kommunens skolfastighetsbolag:

– Möglet är begränsat i de byggnader som blir kvar. Där är det vattenskador i våtutrymmen. Det ska naturligtvis saneras så att det inte kommer att finnas något mögel när skolan tas i bruk, säger Jan Ejdersund.

Men att riva delar av Brantingskolan och bygga om, och bygga nytt, får kritik från moderaterna.

– Ny färg och nya tapeter kommer inte att lösa problemet med hur Brantingskolan är konstruerad. Man får den inte i flera plan, den har inte en modern planlösning. Det här är helt ekonomiskt drivet. Man vill helt enkelt inte satsa på barnen utan tycker att man kan hålla till i en lokal som inte är ändamålsenlig, säger kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M).

Socialdemokraterna tror däremot att en nygammal Brantingskola blir bra.

– Lösningen med gammal stomme, med god arkitektur från 50-talet, och nybyggt blir en bättre lösning också arkitekturmässigt. Vi är väldigt glada att vi kan bevara och modernisera, säger Erik Pelling (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista