Gunilla Johansson (s) är ordförande i äldrenämnden i Sigtuna kommun.
Gunilla Johansson (s) är ordförande i äldrenämnden i Sigtuna kommun. Foto: Björn Lindberg/ Sveriges Radio

Krav på tydligare regler efter Märstakvinnas död

1:35 min

Efter det tragiska dödsfallet i Märsta, där en dement kvinna försvann från ett boende och senare hittades avliden, vill nu Sigtuna kommun att Socialstyrelsen tydliggör lagen.

Sigtuna kommun vill att Socialstyrelsen tydliggör lagen som gäller dementa som bor på särskilt boende. Kravet kommer efter höstens händelse då en dement kvinna i 70 års-åldern försvann från sitt boende i Märsta.

Två veckor senare hittades hon död i ett ensligt område i Knivsta.

Gunilla Johansson är ordförande i äldrenämnden i Sigtuna och hon tycker att kommunerna hamnar i en gråzon. Om bedömningen är att en dement människa borde låsas in, för personens eget bästa, är det inte så enkelt:

– Ska vi gå efter den lagstiftning som finns så får vi ju inte kränka människor. Idag får vi låsa dörrar men alla enskilda personer ska kunna låsa upp själv och kan man inte det så ska personal skyndsamt komma dit och låsa upp.

Det var den 11 oktober som den 70-åriga kvinnan försvann från sitt dementboende i Märsta. Trots ett stort sökpådrag hittades inte kvinnan, den 23 oktober hittades hon död i Knivsta. Polisen misstänker inget brott.

I avvikelserapporten som upprättats på äldreboendet varifrån kvinnan försvann klassas allvarlighetsgraden av händelsen som ”katastrofal”, skriver Sigtunabygden.

Sigtuna kommun har gjort en lex Sarah-anmälan gjord till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Personalen på kvinnans boende har mått väldigt dåligt efter händelsen och man vill nu att Socialstyrelsen tydliggör lagstiftningen, understryker Gunilla Johansson, ordförande i äldrenämnden i Sigtuna. 

– Det viktiga är att man lyfter frågan och försöker täppa till de gråzoner som finns.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista