Uppsalabos efterforskningar kring pawnee-indian uppskattat i USA

1:50 min

En Uppsalabos efterforskningar runt en pawnee-indian, som kom till Sverige på 1870-talet och dog på Sahlgrenska sjukhuset, har rönt stor uppskattning bland pawneer i USA.

Uppmärksamheten beror inte minst på vad svenska vetenskapsmän gjorde med mannen efter hans död. Dan Jibreus bor i Uppsala, jobbar på Karolinska institutet och har just kommit hem från Nebraska.

– Det kom fram krigsveteraner med keps och örnfjäder och tog mig hårt i handen och tittade mig djupt i ögonen tackade mig. Jag blev så berörd så jag kunde knappt prata, säger Dan Jibreus.

White fox var en pawnee-krigare, som när pawneer tvångförvisades och dog av svält år 1874 hoppade på möjligheten att turnera i Europa och uppträda med konster med pilbåge och tomahawk. Men i Sverige blev han sjuk i tuberkulos, och avled på Sahlgrenska sjukhuset.

Hans kompanjoner fick inte ta med kroppen tillbaka till USA. Istället gjordes en gipsavgjutning av överkroppen. Hans hud flåddes av och fästes på gipsavgjutningen. Ett övergrepp i vetenskapens namn.

Pawneerna tog själva skalper av sina fiender på den tiden. Vad är skillnaden?

– Där gjorde man det med hatade fiender, som själva skulle gjort det om de fått chansen. Det här var ett övergrepp från överheten mot en person som inte kunde försvara sig.

Senare hamnade den makabra bysten i ett förråd på Karolinska institutet. Men 1994 återupptäcktes den och överlämnades sedan till pawnee-folket.

Dan Jibreus har skrivit en bok om White Fox och försökt sätta in hans öde i ett större sammanhang.

– Min ambition var att återupprätta heder och ära för mannen. Det var ju en hedervärd karl. Det finns ett stort intresse. Och stolthet, säger han.