Pumpasoppa. Foto: Nils Engvall/Sveriges Radio
1 av 2
Pumpasoppa. Foto: Nils Engvall/Sveriges Radio
Pumpasoppa. Foto: Nils Engvall/Sveriges Radio
2 av 2
Pumpasoppa. Foto: Nils Engvall/Sveriges Radio

Pumpasoppa med smak av ingefära och kokos

Christina Jansson är vår matinspiratör och kommer varje vecka och tipsar om vad vi kan äta. Idag med recept på pumpasoppa.

Pumpasoppa med smak
av ingefära och kokos
4 pers

1 stor butternut squash (eller två mindre)
rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 msk hackad färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
0,5 l kyckling- eller grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
lime
salt och vitpeppar

Dela pumpan i mindre bitar, gröp ur kärnorna och pensla ytan med olivolja. Rosta i ugn i 200 grader i 20 minuter eller tills den är mjuk nog att gröpa ur köttet.

Låt pumpan svalna.

Hacka löken och bryn i olja tills löken är genomskinlig.
Tillsätt hackad vitlök samt ingefära och bryn i ytterligare någon minut. Tillsätt gurkmeja och curry, rör om ordentligt.
Lägg därefter i pumpan och tillsätt buljong (det mesta) och kokosmjölk. Låt koka upp och sänk sedan till låg värme, låt sjuda tills pumpan är helt mjuk.
Mixa soppan slät, tillsätt mer buljong vid behov. Smaka av med mer ingefära vid behov, pressad lime för syra, salt och peppar.

Servera soppan med nybakat bröd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".