Flugorna visar vägen till tryffeln

1:45 min

Att svampdelikatessen går att spåra med hjälp av hundar och tryffelsvin är känt. Men det går också att ta hjälp av flugor. En svensk tryffelforskare och en entomolog har slagit sig ihop för att ta reda på vilka de svenska "tryffelflugorna" är.

– Man får leta reda på en bra och lagom lång favoritpinne, som man kan föra framför sig över marken. Och där flugor virvlar upp stannar man. Och så får man vänta, ibland några minuter, och iaktta vart flugorna tar vägen. Där de sätter sig sedan hittar man sin mogna tryffel.

Så beskriver tryffelforskaren Christina Wedén, vid Institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet, hur man ska bära sig åt om man vill använda sig av flugor som vägvisare till den åtråvärda bourgognetryffeln, som växer vilt på Gotland och Öland.

Det är alltså inte bara grisar som användes i gamla tider och dresserade hundar, som kan användas för att hitta tryffel.

Tryfflar är svampar med underjordiska fruktkroppar som avger starka dofter när deras sporer är mogna. Doften gör att de hittas och äts upp av djur, som på så vis hjälper till att sprida sporerna.

Det är det här vi människor utnyttjar när vi tar hjälp av djur, med bättre luktsinne än vårt eget, för att hitta de tryffelarter vi själva tycker om.

Christina Wedén kartlägger nu tillsammans med entomologen Ingemar Struwe vilka svenska flugor som dras till tryffel.

– Vi har försökt ta reda på vilka flugarter som har det här beteendet, och som alltså lägger sina ägg sent på hösten intill mogna tryfflar, för att deras larver ska ha tryffel att äta, säger Christina Wedén.

De har gillrat insektsfällor med mogen tryffel och med dimetylsulfid, ett flyktigt ämne
som får tryfflar att lukta tryffel.

Hittills har åtta olika arter hittats i familjen myllflugor, som kan fungera som vägvisare
till de underjordiska delikatesserna här i Sverige.

Men fungerar det verkligen?
– Ja, absolut! säger Christina Wedén. Men man måste veta vad man gör och ha tålamod. Och förutsättningen är förstås att man befinner sig där bourgognetryffeln växer, på Gotland eller Öland.

Noteras bör att tryfflarna inte ingår i allemansrätten. Vill man plocka dem behöver man därför markägarens tillstånd.