Rektor på Svenska skolan: Såren hade just börjat läka efter Charlie Hebdo

1:35 min

På Svenska skolan i Paris kan rektorn konstatera att alla elever är välbehållna. Hon befarar minskad rörelsefrihet för eleverna. 

På Svenska skolan i Paris finns elever från Uppsala och från många andra kommuner i Sverige. Och där har naturligtvis terrordåden i går kväll väckt stor oro både hos elever och föräldrar. Skolans rektor Karin Gadelii säger att hon har haft fullt upp med att prata med elever och föräldrar men att skolan har hunnit konstatera att alla elever på skolan är välbehållna.

- Det är hektiskt och framför allt väldigt sorgligt. Dert känns oerhört svårt att förstå vad som har hänt. För vår del har såren börjat läka efter Charlie Hebdo i januari, så såren fläks ju upp nu, säger Karin Gadelii.

Har du någon kontakt med föräldrar nu i dag?

- Ja, ja, ja, föräldrar mejlar och messar hela tiden. Och vi försöker på alla sätt att lugna. Just i dagsläget är det ingen fara för deras ungdomar. och vi tar hand om detta och har ett gott samarbete med både ambassaden och kyrkan. Vi kommer såklart ha samlingar kring detta, och nu under dagen ringer vi runt till alla elever. 

Vad har du hunnit se och ta in av stämningarna i Paris i dag?

- Jag har inte varit ute, utan bara suttit inne vid telefonen och datorn och försökt följa medierapporteringen. Men det som rapporteras är ju att det är väldigt dött ute, det är undantagstillstånd ute. Det är stängt, och parkerna är stängda. Vi har precis börjat kunna röra oss lite mer fritt med de yngre barnen efter det som hände i januari, men nu kommer det att stramas åt igen.