15-åring fördes bort nära sin skola

1:20 min

Den 15-åring som misstänks ha kidnappats i Uppsala i början av oktober, fördes bort i närheten av sin skola.

15-åringen går i nian i en skola Uppsala. Han berättar i förhör att han precis har varit och ätit lunch och är på väg tillbaka till skolan, när en man plötsligt dyker upp. Mannen har en kniv och säger åt honom att följa med. En bil kommer sen och hämtar upp dem. Tiden går. Framåt kvällen blir han tillsagd att ringa sin mamma.

Vid 20-tiden ringer det på mammans telefon. Det är sonen. Han gråter och säger att han är i knipa. En mansröst dyker upp i luren och säger att om han inte får 85 000 kronor nu så kommer de döda sonen. Han ber mamman föra över pengar till sonens konto. Hon gör det.

15-åringen berättar hur han tvingas ta ut pengar i en bankomat. Men han får bara ut en del av dem. Mamman väntar i luren. Mansrösten dyker upp och säger att det nu saknas 70 000 kronor.

Hon ska fixa fram dem, lägga dem i en svart påse och sätta sig i bilen. Hon gör det, och mannen säger att hon ska åka till en plats i Uppsala. Mannen är hela tiden kvar i luren.

Han säger åt henne att stanna och kliva ur. Och att hon ska gå sista biten. Gatubelysningen är på men det är mörkt ute. Plötsligt ser hon två figurer dyka upp. I telefonen ber mannen henne hålla upp påsen med pengarna.
Så ser hon sin son. Han kommer fram till henne och hämtar påsen med pengarna. Han ger den till mannen, som sen springer iväg. Mamman och sonen åker sen hem och ringer polisen.

De båda män som nu åtalas för bland annat människorov och utpressning nekar till brott.