Flera oljepumpar på ett fält. Foto: Hasan Jamali/TT.
Foto: Hasan Jamali/TT
SVERIGES RADIO GRANSKAR INVESTERINGAR I OLJEBOLAG

Landstinget placerar pengar i fossila bränslen

Landstingsråd: Vi tar det här på största allvar
2:10 min

Trots att landstinget i Uppsala län både har en miljöpolicy, och har tagit en finanspolicy att inte investera i fossilbränslen, så har landstinget i Uppsala län kvar en del av sina pensionspengar i fonder med fossila bränslen.

– Det är väl inte så bra. Jag tror att jag själv tagit bort alla mina, säger Carina som jobbar på Akademiska sjukhuset.

– Det låter lite konstigt. Vi är ju ganska många i landstinget, så det blir ju mycket pengar, säger Anna som också jobbar på Akademiska.

Landstinget har idag 3, 62% av sin pensionskapitalinvestering i SEB Ethical Global Index, som bland annat investerar i oljebolaget Exxon Mobil Corporation.

– Beslutet är ganska nytt och fullmäktige konstaterade att man inte måste riva upp investeringar som redan var gjorda, utan det skulle värderas om det var onödigt stora kostnader för att riva upp, säger finanslandstingsrådet Börje Wennberg (S).

– Vi måste hantera det här så fort som möjligt, men innehaven är tecknade så att det finns sanktioner om man går ur i förväg.

Men helt har landstinget inte bestämt sig för att avveckla fossilinvesteringar. Man har en 5%regel. Det är bara fonder som till mer än 5% består av fossilbränslebolag som ska undvikas.

Uppsala kommun har sina pensionspengar investerade i en stiftelse tillsammans med Tierp och Heby. Den har investeringar i fondbolaget Brummer Multi Strategy Fond, som i sin tur investerar i Lynx, som handlar med fossil olja. Men nu har Uppsala kommun beslutat gå ur alla sina olje, kol och gas-investeringar. Men helt fossilfria investeringar är inget för landstinget, säger Börje Wenneberg.

– Det kan vara marginella placeringar i en lång rad bolag, som skulle göra det omöjligt för oss att placera på många olika ställen, så vi kom fram till att det här var en rimlig nivå.

Samtidigt sägs det inför klimatkonferensen i Paris att vi redan är försenade med klimatonställningen. Hur tänker du kring det?

– Landstinget tar det här på största allvar. Jag vill nog hävda att vi är bland de första som gått före och tagit regler om det här.


Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".