Skärpta klimatmål i Uppsala är orealistiska enligt oppositionen

1:54 min

Klimatutsläppen från trafiken i Uppsala ska minskas till nära noll om 15 år. Det innebär det skärpta klimatmål som de rödgröna partierna står bakom. Men det här är orealistiskt säger oppositionen.

– Det är inte rimligt att vi från kommunen ska styra hur den enskilde Uppsalabon ska ta sig fram. Att vi om 15 år inte ska åka en vanlig bil tror jag är svårt för den rödgröna majoriteten att besluta om i dag, säger Therez Olsson som är kommunalråd för moderaterna i Uppsala.

Det är nya och skärpta klimatmål som kommunstyrelsen ska ta beslut om i morgon. De styrande rödgröna partierna tänker besluta om att utsläppen från den trafik som rör sig i Uppsala kommun ska komma ner till nära noll till år 2030.

Men det är bråttom med tanke på att bilar som köps i dag kan rulla på vägarna då, om 15 år, konstaterar miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell:

– Vi kommer naturligtvis att se att man ställer om till förnybara drivmedel och mer elbilar i bilparken. Vi hoppas på en snabb utveckling.

Men gör ni något speciellt för att folk inte ska köpa fel bilar i dag?

– Vi föregår med gott exempel i Uppsala kommun. Vi försöker också påverka staten att förbättra sin miljöpolitik, säger Maria Gardfjell (MP).

Ett mer långsiktigt mål som nu införs är att klimatutsläppen i Uppsala kommun ska minska med mer än 100 procent till år 2050. För att klara det tänker de rödgröna partierna att kommunen ska ta hjälp av ny teknik som kan suga upp koldioxid ur atmosfären.

Men det krävs också att Uppsalabornas flygvanor ändras:

– Här är det kanske inte semesterresorna vi ska tänka på i första hand. Utan alla de resor som görs i tjänsten, säger Maria Gardfjell.

– Att från kommunens stadshus styra vilka resor folk ska göra är inte rätt väg. Vi välkomnar både semesterresor och arbetsresor för arbetslinjen, säger Therez Olsson (M).