De håller koll på cykelbanorna i vinter

2:33 min

I vinter ska 140 frivilliga uppsalabor ge sig ut på cykelbanorna för att rapportera till kommunen hur vägarna fungerar. En av dem är Mohammed, som började cyklade för bara några månader sen.

- Det ska bli spännande att deltaga och det är också första gången jag cyklar under vintertid, säger vintercyklisten Mohammed Al Majdalawi, som kom från Gaza för två år sedan.

- I Gaza har vi inte samma cykelkultur, så jag började cykla för första gången för bara några månader sedan, säger Mohammed.

Kampanjen "Vintercyklisten", som anordnas för andra året i rad av Uppsala kommun, går ut på att inspirera fler uppsalabor att cykla även under vintern. Men också att tipsa kommunen om eventuella fel och brister på vägarna.

- Kommunen finansierar 100 oerfarna vintercyklister som har anmält sitt intresse för att var med och cykla från första december till 20:e mars. Sen har vi också två arbetsgivare som har gått in med 20 anställda var. Så totalt är det 140 stycken vintercyklister, säger Teresa Uggla Kerrou som är projektledare för "Vintercyklisten".

Förra året var det flera som råkade ut för olyckor, är det farligt att vara med i det här?

- Det har inte varit några allvarliga tillbud, men det är klart att det inte är bra att råka ut för det här. Mycket beror på att vi måste visa mer hänsyn i trafiken, säger Teresa Uggla Kerrou.