"Skandal" att inte få duscha på fem veckor

2:05 min

Att en 87-årig Uppsalakvinna som har varit på olika vårdinrättningar inte fick duscha på fem veckor har väckt en hel del reaktioner i sociala medier. Skandal och vanvård, tycker några personer. Det normala är att ha rätt till dusch en gång i veckan.

Att inte få duscha på fem veckor fastän man uttryckligen bett om att få göra det har fått många att reagera. På vår facebooksida skriver AC Hedin: "Men det är ju skandal. Detta måste Lex Sarah-anmälas".
Viktoria Cordova skriver: 5 veckor utan dusch - vanvård!
Ing-Marie Jedroum undrar om våra gamlingar är fångar som sitter i fängelse och ska straffas för att de byggt upp vårt samhälle.

Den 87-åriga kvinnan vistades på ett flertal olika boenden under de fem veckor det handlar om, både inom Uppsala kommun och landstinget. I alla överflyttningarna har duschningen kommit bort. Annars, då hon vistas i hemmet, har hon rätt till hjälp med duschningen en gång i veckan av hemtjänsten.

Det är det vanligaste med dusch en gång i veckan säger Yvonne Jonsson som är avdelningschef på Uppsala kommuns äldreförvaltning. Att duscha varje dag för att det känns fräscht får man inte i normalfallet.

– Vi bedömer från normalfallet och de individuella behoven.

Men är inte en gång i veckan lite?

– Det beror på vilken ålder man är i. Yngre önskar ofta mer hjälp med sin hygien. Med ökad ålder brukar det avta för några, men inte för alla, säger Yvonne Jonsson.

För hjälp med duschningen oftare än en gång i veckan fodras det att man har speciella medicinska skäl till det.

Så här säger några vi frågade på stan om fallet med den 87-åriga kvinnan:

– Jag tycker det är illa att man inte sköter de äldre på ett bättre sätt. Det verkar som att pengarna inte räcker till, säger en man.

– Det är klart att de måste hållas rena, men det finns väl inte folk till det, säger en kvinna.