Christinas frökex kan både ätas som knäckebröd och användas som flingor i yoghurten. Foto: Christina Jansson
Christinas frökex kan både ätas som knäckebröd och användas som flingor i yoghurten. Foto: Christina Jansson

Töm skafferiet och baka Christinas frökex

Christina tar skafferiets överblivna fröpaket och bakar nyttiga och jättegoda knäckebröd.

Frökex

2,5 dl blandade frön av olika slag
(exempelvis linfrö, chiafrö, sesamfrö och solroskärnor)
2,5 dl majsmjöl
2 tsk flingsalt
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten

Blanda torra ingredienser i en bunke. Häll över kokande vatten samt olja. Rör ihop till slät smet. Dela i två lika stora delar. Lägg ena halvan på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg ett ytterligare bakplåtspapper ovanpå och bred ut degen däremellan så tunt som möjligt. Dra bort översta pappret. Gör likadant med andra halvan. Grädda i 150 grader i ungefär en timme. Ta ut och lägg frökexen på galler. Låt svalna och bryt i mindre bitrar.

Servera exempelvis med ost och päronsylt (koka ihop 2 skalade päron hackade i mindre bitar tillsammans med 0,5 dl vatten i ca 10 min. Rör ner 0,5-0,75 dl råsocker och 2 tsk pressad citron och koka ihop ytterligare 10 min. Rör ner rivet skal från en citron, låt svalna).

Eller bryt ner som müsli i tjockyoghurt med honung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".