Nostalgi och allvar vid första repmånaden på arton år

2:45 min

Första repmånaden sedan 1997 pågår just nu på Enköpings regemente. Något som säkert väcker gamla lumpenminnen för många, men samtidigt är det en uppgift med allvarlig innebörd.

Totalt är det fjorton soldater som har blivit inkallade till repmånad. Det är den första repövningen på Enköpings regemente på 18 år och för de inkallade är det många minnen som väcks. 

- Jag gjorde värnplikten 2006-2007. Det känns skönt, det är lite nostalgi att bli inkallad igen, säger soldaten Jonas Larsen.

Är det inte som filmen "Repmånad"?

- Nej, vi skämtade mycket om det. Att ta en bondpermis och ut och dansa. Men det är väldigt strukturerat och seriöst och alla går in seriöst för det.

Samtidigt är det en orolig tid i Europa just nu, något som påverkat beslutet att införa repmånad igen.

- Vi genomför de här repövningarna i syfte att höja förmågan hos våra förband. En av anledningarna till att vi har fått uppdraget är det det försämrade säkerhetspolitiska läget i vårt närområde, säger fanjunkaren Oliver Sivertsson. 

Men soldaten Jonas Larsen är inte orolig att behöva dra ut i krig inom en snar framtid. 

- Nej, jag känner mig ganska skyddad från det. Men blir det oroligheter är det skönt att ha en grundlig repetition som man står bakom och som man känner sig trygg i, konstaterar soldaten Jonas Larsen.