SKL:s VD: Vi kan påverka så att de jobbar mer mot förnyelsebara investeringar

1:10 min

SKL:s VD Håkan Sörman håller inte med Uppsalas miljöpartistiska kommunalråd Maria Gardfjells kritik om pensionsbolaget KPA. Han menar att kommuner och landsting kan påverka bolagen att satsa mer på förnybara bränslen.

I morse kunde du höra Uppsalas miljöpartistiska kommunalråd Maria Gardfjell kritisera pensionsbolaget KPA för att de investerar en del av sina pengar i bolag som sysslar med fossila bränslen.

Eftersom Sveriges kommuner och landsting äger 40 procent av KPA tycker hon att Sveriges kommuner och landsting ska ställa krav på att KPA bara investerar fossilfritt.

Men det tycker inte Håkan Sörman, VD för Sveriges kommuner och landsting, som också sitter i KPA:s styrelse. 

– Vi valde att inte utesluta energisektorn, eftersom man kan påverka den att jobba mer mot en energioberoende del av energisektorn. De här stora företagen har ju både fossila och förnyelsebara investeringar. Det är den påverkansmöjligheten vi kan använda, säger Håkan Sörman.

Du sitter ju i styrelsen för KPA. Har ni lyckats påverka?

– Jag tror att vi är en ganska stor aktör. Det är svårt att göra en sådan utvärdering, men jag tror inte vi hade påverkat mer i varje fall den utveckling vi sett annars. 

Samtidigt investeras skattepengar i fossila bolag. Ser du något problem med det?

– Samma diskussion har varit i AP-fonderna, och de har haft samma resonemang. Så vi kan tillsammans med andra aktörer påverka det här.