Efter Sandviks varsel: Metallklubben vill rösta om att säga upp arbetstidsavtalet

1:30 min

Metallklubben på Gimoverken vill rösta om att säga upp det arbetstidsavtal, som gör att de anställda bunkrar övertidstimmar vid högkonjunktur och tar ut dem när orderingången är svag.

Anställda på Sandvik Coromant i Gimo pendlar mellan hopp, oro och ilska. Företaget har varslat 80 personer om uppsägning i februari.

Och igår kväll gav ett medlemsmöte i metallklubben på Gimoverken ett mandat till styrelsen att ordna en medlemsomröstning om att säga upp det arbetstidsavtal, som gör att de anställda bunkrar övertidstimmar vid högkonjunktur och tar ut dem när orderingången är svag.

De anställda har redan ställt upp för företaget, menar Peter Sjödin, som jobbat som operatör på Gimoverken sedan 1999.

– Vi har jobbat in den här tiden för att använda den när det går dåligt. Nu tycker vi att vi ska få göra det, men företaget säger blankt nej. De väljer när de vill använda det för sig egen del, och jag tycker det är förjävligt, säger Peter Sjödin.

Men det är väl tuffa tider för företagsledare också?

– Är det det? Vi hinner ju inte ens med på jobbet som det är i dag. 

Men Yngve Krantz, som är platschef på Sandvik Coromant, tycker inte att man ska röra avtalet.

- Ja, jag tycker det skulle vara väldigt olyckligt ifall IF Metall skulle säga upp vårt avtal. Det här är ett väldigt bra avtal för både för företag och anställda.

Ni använde arbetstidsavtalet för några år sedan, då ni istället för att säga upp folk lät många anställda gå ner i tid. Varför vill ni inte använda det nu då?

- Vi ser inte att det marknadsläge vi befinner oss i nu kommer att vända inom den närmsta tiden. Därför räcker inte arbetstidsbanken i dagsläget.

Måste så många som 80 jobb bort?

- Ja, det är det vi har gått i in förhandlingen med och det är den bedömningen vi har gjort, säger Yngve Krantz, platschef på Sandvik Coromant.