Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala.
Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala. Foto Martin Hult / Sveriges Radio

Civilflyg på Ärna stoppas av länsstyrelsen

"Det var inte snyggt skött. Man kan inte fatta ett beslut innan samrådstiden har gått ut"
3:24 min

Länsstyrelsen har tagit ett beslut som sätter stopp för planerna på att bygga en civil flygplats på Ärna strax utanför Uppsala.

Vad tänker du om dagens besked? Kommentera gärna!

I december förra året tog plan- och byggnadsnämnden i Uppsala beslut om att ge bygglov för en flygplatsterminal, men nu river länsstyrelsen upp det beslutet.

De anser att kommunens plan- och byggnadsnämnd agerade på ett formellt felaktigt sätt när nämnden fattade beslut i ärendet, utan att tiden för att inkomma med yttranden hade gått ut. Fredrik Johansson Tormod är en av dem som hade överklagat kommunens beslut. 

– Det är ju naturligtvis glädjande. Dels bor vi i närområdet, så därför är det viktigt för oss. Men också för att jag kan tycka att det var demokratiskt tveksamt att ta beslutet på vad jag tycker var ett kuppartat sätt, säger han.

Det som länsstyrelsen nu underkänner är det kritiserade agerandet från den förra ordföranden i kommunens plan- och byggnadsnämnd moderaten Liv Hahne. I december förra året förde hon upp ärendet om bygglov på ett tidigare möte än vad som var planerat och där en centerpartist ansågs jävig och någon ersättare inte fanns på plats, och Liv Hahne därför kunde få majoritet i nämnden för att bevilja bygglov för flygterminalen.

Det beslutet togs den 11 december och berördas rätt att yttra sig i saken sträckte sig till den 24 december. Och det är det som gör att länsstyrelsen nu upphäver plan- och byggnadsnämndens beslut av formella skäl, säger chefsjuristen Cecilia Magnusson.

– I det här fallet så har kommunen gett dem rätt att yttra sig, men de har fattat beslutet innan den här tiden har löpt ut. Så alla har då inte rent faktiskt haft en möjlighet att yttra sig i det här ärendet. 

I och med att kommunens bygglovsbeslut därmed underkänns har länsstyrelsen inte tagit ställning i sakfrågan om bygglov bör beviljas för en flygterminal på Ärna.

Moderaternas Liv Hahne, som alltså var ordförande i plan- och byggnadsnämnden då beslutet om bygglov för flygterminalen togs, menar att det kunde ha varit rätt eftersom nämndens protokoll justerades, alltså skrevs under senare, först den 29 december efter att grannarnas svarstid hade gått ut. 

– Hur resonerar jurister? Från och med när gäller ett beslut, är det när man klubbar det eller när det är justerat och klart, säger Liv Hahne. 

Att din hantering gör att det inte blir något bygglov för flygplatsen, vad tänker du om det?

– Jag kan ju säga det att det inte är det enda ärendet vi har hanterat på det här sättet. För mig var det ingen större sak, säger Liv Hahne.

Hennes efterträdare som ordförande i plan- och byggnadsnämnden, socialdemokraternas, Erik Pelling är däremot inte förvånad över att länsstyrelsen upphäver beslutet för flygplatsbyggnaden.
– Det var inte snyggt skött. Man kan inte fatta ett beslut innan samrådstiden har gått ut.

Eftersom det nu finns en rödgrön majoritet, som är emot civil flygplats i Uppsala, så kommer det knappast tas något sånt beslut. Beslutet om bygglov ska tas om, då kommer politikerna hänvisa att det måste göras en detaljplan först för att bygga en flygplats. Och det blir det med all sannolikhet nej till.

– Det är mitt besked idag. Vill man gå vidare med de här planerna, får man återkomma till plan- och byggnadsnämnden och begära en planläggning

Om de då frågar om att få en detaljplan och på den vägen få en flygplats, vad blir svaret då?

– Ja, då kommer vi pröva den begäran.

Bedömer du att ni kommer säga nej till en detaljplan för en flygplats?

– Det lutar åt det, säger Erik Pelling, socialdemokrat och ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".