Moskén i Uppsala. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio
Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio

Terror ett ämne under fredagsbönen

"Varje imam i hela världen har ansvar"
3:05 min

Det har gått en vecka sedan terrordåden i Paris. Det här blev ett av ämnena i under fredagsbönen i Uppsala moské. 

Många röster - både muslimska och icke-muslimska - har sedan terrordåden i Paris höjts för att religiösa företrädare på ett tydligare sätt måste ta ställning mot våld. Och under fredagsbönen idag tog Uppsala moské upp händelserna i Frankrike. En av dem som var där är Rabi.

- Jag hoppas att imamen berättar om det. För att vår religion accepterar inte att folk dödar andra folk, säger moskébesökaren Rabi.

Fredagsbönen, Khutba brukar vara ett tillfälle att ta upp det som händer i församlingen eller i samhället i stort. Idag var första Khutban sedan terrorsekten ISIS tog minst 129 människors liv i Paris. Och attackerna var närvarande i imamens predikan.

- Det som hände i Frankrike genomfördes av okunniga individer som på sitt eget sätt tolkar Islam, sa imamen under fredagsbönen.

Inte bara blodbadet på gatorna i Paris utan också höjningen av terrorhotnivån i Sverige och gripandet av en man misstänkt för terrorplaner i Stockholm, har gjort att den jihadistiska våldsvågen har kommit isande nära. Nu höjs röster inom islam för att religioösa företrädare behöver göra mer för att förklara vad religionen egentligen går ut på. Också Rabi, moskébesökare i Uppsala, tycker att de religiösa ledarna har ett ansvar.

- Inte bara den här moskén, utan varje imam i hela världen har ansvar, för att vi vanliga muslimer ska förstå vad islam är.

Efter fredagsbönen sätter jag mig ner med Ahmed Berazi, talesperson för Uppsala moské.

- Vi har inget med ISIS att göra. ISIS har skadat muslimer mer än de skadat icke-muslimer, säger han.

Ändå är det samma religion, samma skrifter som ni och IS åberopar er på. Kan du se att det finns ett problem med det?

- Som jag sa, de har inga riktiga imamer som kan tolka. Det är bara ungdomar som tolkar på sina egna sätt. 

Har ni något ansvar för att det blir så?

- Hela världen är ansvariga för vad som händer. Inte bara vi. Men vi i den här moskén försöker i alla fall göra vår plikt, säger Ahmed Berazi talesperson för Uppsala moské.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".