Bob hund repeterar inför konserten i morgon. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio
1 av 2
Bob hund repeterar inför konserten i morgon. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio
Agnes Tiderholm uppträder med Bob hund i morgon. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Agnes Tiderholm uppträder med Bob hund i morgon. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio

Bob hund musiksätter stumfilm - med Uppsalaelever

"Stort för oss i Bob hund"
4:57 min

Uppsala musikskola på scen med Bob hund. I morgon gör Bob hund en speciell spelning i Uppsala. Dessutom tar man hjälp på scen av musikelever från Uppsala för att tonsätta en stumfilm.

- Vi har gjort musik till en stumfilm som heter människa med filmkamera och är från 1929 och till den har Bob hund skrivit ny musik och arrangemang till elever som vi möter första gången här, säger Thomas Öberg sångare i Bob hund.

Man kan ju lätt tänka att eleverna, som bara hinner repa en gång med bandet lätt blir nervösa över att gå upp på UKK:s scen i morgon.

- De ska inte tänka att Bob hund studerar dem utan det här är stort för oss. För våran orkester som hållit på i 25 år så är det här ett stort ögonblick, säger han.

Övningarna är redan i full gång när jag kommer till genrepet men jag lyckas ändå hitta en elev att prata med.

- Det känns väldigt kul, jag hade faktiskt hört talas om dem innan även om det är ett band som har varit mer kända tidigare, säger Agnes Tiderholm som ska spela fiol under konsterten.

Kan du sjunga något med dem?

- Nej...det kan jag faktiskt inte, jag kan ingen av deras låtar, skrattar hon.

Agnes är fortfarande inte sett filmen när jag träffar henne men hon tycker att idén med ny musik till en stumfilm är kul.

- Jag har aldrig gjort det förr men det känns väldigt kul. Det ger ju ändå känsla till en film, musiken är en av de viktigaste delarna, säger hon.

Sen var jag ju tvungen att ställa den där frågan som Bob hund säkert fått många gånger, varför heter ni Bob hund?

- Det va en dag i början av 90-talet. Då satt två i bandet, bakfulla efter en spelning, och tittade på en svartvit tecknad film som handlade om en hund som tappade bort nycklarna, blev nedstänkt med vatten av bussen som kör förbi och blev av med jobbet. Hunden hette Bob och de kände väl att de kände igen sig i hunden, därför heter vi så, säger Thomas Öberg. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".