Psykiatrin har blivit sju miljoner kronor dyrare än väntat i år. Foto: Martin Hult/SR.
Psykiatrin har blivit sju miljoner kronor dyrare än väntat i år. Foto: Martin Hult/SR.

Psykiatrin ber om mer pengar för att ta hand om flyktingar

"Det är en exceptionell situation"
2:07 min

Psykiatrin i Uppsala begär 15 miljoner extra för att klara av att ge psykiatrisk vård till flyktingar.

Man kan räkna med att behovet är stort av psykiatrisk omvårdnad bland det ökade antalet nyanlända, säger Åsa Törnkvist, biträdande verksamhetschef för psykiatrin.

- Dels är det fler människor som kommer, och människor som flytt från krig och tortyr och terror har naturligtvis med sig mycket i bagaget, säger Åsa Törnkvist, biträdande verksamhetschef för psykiatrin i Uppsala län.

Har ni också förut äskat extrapengar eller är det en följd av en exceptionell situation?

- Det är en exceptionell situation just nu, vi har inte äskat pengar på det här sättet tidigare.

Om ni inte får de pengar ni begär, vad gör ni då?

- Jag vill inte spekulera om det i dagsläget, vi får hantera den situationen då.

Psykiatrins begäran om mer pengar har skickats till landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse, där Socialdemokraten Vivianne Macdisi är ordförande. Hon säger att de vårdbehov som tillkommer med anledning av de flyktingar och asylsökande som kan väntas till länet, åtminstone delvis täcks av de extrapengar landstinget får från staten. 29 miljoner beräknas Uppsalalandstinget få för det ändamålet sammanlagt för i år och nästa år. Om det kommer att räcka för att psykiatrin ska få de begärda 15 miljonerna är svårt att lova på rak arm, säger Vivianne Macdisi.

- Här är det oerhört viktigt att vi tittar på helheten. Även de andra förvaltningarna, bland andra Hälsa och habilitering och folktandvården, har också märkt ett större behov. Vi måste i landstinget göra en ordentlig behovsanalys och en prognos och sen också se hur vi ska fördela de pengar vi har, säger Vivianne Macdisi (S).

Samtidigt vet vi att landstingets ekonomi är ansträngd. Kommer annan vård att bli åsidosatt i stället?

- Det kommer naturligtvis att behövas ett prioriteringsarbete, men man måste sätta det i relation till den totala budgeten. Vi har en budget för hälso- och sjukvård på åtta miljarder, och om vi då får en ökad kostnad på ett antal tiotal miljoner och dessutom får finansiering från staten, då är det naturligtvis nånting som vi måste klara av.

Kan man säga vilken verksamhet som i så fall nedprioriteras i stället?

- Nej, det är jättesvårt att säga det. Inom hälso- och sjukvården är det så att man alltid måste prioritera dem med störst behov, säger Vivianne Macdisi (S).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".