Sevana Bergström. Foto: Christer Engqvist/Sveriges Radio
Sevana Bergström. Foto: Christer Engqvist/Sveriges Radio

Årets eldsjäl i Uppsala bildar fotbollsklubb

3:24 min

På idrottsgalan i Uppsala i torsdags fick Sevana Bergström priset Årets eldsjäl - för sitt arbete med projektet Ronjabollen. Nu startar hon en fotbollsklubb.

– All tid och kraft man har lagt ner för att uppmärksamma tjejerna och målgruppen bevisas egentligen. Det var jättekul att få vinna priset, säger Sevana Bergström som startade projektet Ronjabollen för två år sedan.

Ronjabollen är ett projekt som går ut på att ge tjejer som står långt i från idrottsrörelsen att möjlighet att börja idrotta. Nu har projektet kommit så långt att Sevana Bergström bestämt sig för att starta ett lag till nästa år.

– Sen vi startade har jag träffat över 500 tjejer. Idag har vi varje vecka 60 tjejer som är med i Ronjabollen. I laget kommer vi ha 22 tjejer i A-laget och 15 tjejer i bredlaget, säger hon.

Vad betyder Ronjabollen för tjejerna som är med?

– Det är framför allt glädje att få komma ut och träffa kompisar, vilket inte är så självklart med de tjejer som jag möter. De visar att "äntligen är det någon som bryr sig om oss", det syns väldigt tydligt på våra träningar. Det känns underbart, säger Sevana Bergström.

Var kommer tjejerna från för förhållanden?

– Det är lite blandat. Dels möter jag tjejer vars föräldrar har varit en del av samhället och varit aktiva i en idrottsföreningen, men har hamnat snett. Vilket gjort att också barnet hamnat snett. Men sen möter jag  tjejer som inte får idrotta på grund av olika normer och traditioner som begränsar tjejen.

Sker det här lite i smyg då?

– Vi försöker alltid vara öppna. Det är barn vi arbetar med, så vi kan inte göra något i smyg. Oftast är det okej, för då kontaktar föräldrarna oss och då kan vi förklara vad idrotten innebär. För det handlar mycket om okunskap. Men när man ger dem informationen, då är de oftast positiva till att komma, säger Sevana Bergström, 2015-års eldsjäl och numera lagledare i Ronja United.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista