Johan Örjes, Centerpartiet. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Centerpartist till hårt angrepp mot styrande i landstinget

"Det fungerar inte att hatta och skära än här, än där"
1:42 min

Det krävs en bättre plan från de styrande partierna för att få ordning på landstingets ekonomi. Den kritiken riktade Centerpartiets Johan Örjes mot Socialdemokraterna och Miljöpartiet i dag. 

Centerpartiets Johan Örjes gick till hårt angrepp mot de två partierna i landstingsledningen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, på dagens landstingsfullmäktige i Enköping. Under mötet fastställdes landstingets budget för nästa år och en plan togs för de närmaste tre åren, och Johan Örjes menade att de två styrande partierna saknade en strategi för att få ordning på ekonomin i landstinget.

– Om man ska komma tillrätta med ekonomiska problem i en så stor organisation som landstinget är, så fungerar inte det om man hattar och skär än här, än där. Man måst ha en strategisk plan för i vilken riktning man vill gå, sade Johan Örjes (C) på mötet. 

Från de två styrande partierna menade man att den ekonomiska strategin kommer att visa sig i praktisk handling i de nämnder och styrelser som mer direkt styr verksamheterna i landstinget. 

- En strategisk plan kan väl ändå inte vara det verktyg som gör att man fattar beslut som har en praktisk påverkan på verksamheten. Det är konstigt att se det som ett verktyg, utifrån det ansvar man har för en driftsorganisation, svarade Miljlöpartiets Johan Edstav på kritiken från Johan Örjes (C). 

Större delen av landstingets budget för nästa år togs redan i somras, redan då bestämdes att landstingsskatten höjs med 55 öre, vilket nu fastslogs i dag. Från alliansens sida ses den skattehöjningen som onödig.

Men i många frågor är alliansen och S och MP faktiskt överens och hade skrivit sig samman om en gemensam budget för nästa år, med bara en del mindre olikheter markerade och som ledde fram till omröstningar i dag.

Där fick alliansen avslag på kravet på införande av s k vårdlotsar för att hjälpa patienter att hitta rätt i vården och avslag även på ett förslag att i det här läget införa en ny ambulansstation i Gränby i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".