Årstaskolan. Foto: Cathrin Reth/Sveriges Radio
Årstaskolan. Foto: Cathrin Reth/Sveriges Radio

Äldre barn i Uppsala får flytta för att yngre ska få plats

Lars Romanus: Vi försöker skapa utrymme för yngre barn
1:16 min

Många skolelever i Uppsala kommer att få gå i andra skolor i höst än de tidigare trott. Orsaken är att det nu är brist på skolplatser för dom yngre barnen.

Kommunen har därför ett förslag om att framför allt flytta lite äldre elever till andra skolor för att förhindra att dom små barnen får långt till skolan. En av skolorna som påverkas är Almtunaskolan, där de som skulle börjat årskurs sex där till hösten får söka andra skolor.

– Vi ska försöka skapa utrymme för yngre barn på våra skolor. Det är en stor befolkningsökning i Uppsala och man kan tänka sig att det rör sig om ungefär tusen elever om året som det ökar de närmaste åren. Vi behöver se till att de yngre barnen kan gå i en skola nära hemmet, säger chefen för den kommunala grundskolan, Lars Romanus.

Almtuna blir en F-5-skola. De blivande sexorna behöver söka ny skola. Hur långt kan de behöva ta sig?

– Vi har fritt skolval, och det handlar ju om skolor som ligger i närheten av där man bor.

När det gäller Årstaskolan så flyttas i förslaget årskurs 6 till 9 till GUCs gamla lokaler på Palmbladsgatan.

– Vi använder del av de lokalerna som evakuering för de här äldre barnen och på så sätt kan vi få in yngre barn också på den skolan.

– Vi gör också en enhet som kallas för Lindbacken, som sen blir den skola som sen ska byggas i Lindbacken, säger Lars Romanus.

Förändringarna påverkar också bland annat de tvåspråkiga klasserna på Kvarngärdesskolan och elever på skolorna i Luthagen.

Ett beslut om det här förslaget ska tas den 9 december.

Vad tänker du om förslaget? 

Förslaget om förändring av skolorganisation

BLIC Kvarngärdesskolan
BLIC årskurs 6-9 flyttar till Gränbyskolan HT 2016.

Almtuna
Almtuna blir en F-5 skola HT 2016, blivande årskurs 6 gör skolval i januari.

Årstaskolan och Lindbacken
Årstaskolan årskurs 6-9 evakueras till skollokaler på Palmbladsgatan HT 2016.
Lindbacken blir en egen skolenhet som inledningsvis finns på Årstaskolan. Den nya skolenheten kommer att finnas som ett alternativ för de som ska välja förskoleklass i skolvalet 2016. När Lindbackens grundskola är klar flyttar hela enheten med elever och lärare till den nya skolan.

Polacksbacken
Polacksbackens grundskola öppnar HT 2016 i det som tidigare var förskolans lokaler. Den nya skolenheten kommer att finnas som ett alternativ för de som ska välja förskoleklass i skolvalet 2016.

Tiundaskolan, Sverkerskolan och Eriksskolan
Tiundaskolan blir en 4-9 skola, Sverkerskolan och Eriksskolan blir F-3 skolor HT 2016.


Källa: Uppsala kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".