Foto: Ulla de Verdier.
Kritiska till bristande information om ankomstboende i Älby Alberga. Fr. v. Bo Lundberg, Klas Tufvesson, Leif Jansson, Inge Lundin, Åke Andersson, Roine Ärlig. Foto: Ulla de Verdier.

Bybor kritiska mot bristande information om flyktingboende

2:05 min

I Älby Alberga i Tierps kommun har antalet människor plötsligt ökat från 34 till runt 200 på grund av det nya ankomstboendet för flyktingar. Och en grupp bybor är kritiska mot bristen på information. 

Bo Lundberg är en av dem.

– Man måste ju ändå förstå att omgivningen har undringar.

Vad har du själv gjort för att leta information?

– Jag har inte ansträngt mig på något sätt.

– Det är ju mycket lättare att ta det om man får rätt information. Hur många som kommer att vara där, och hur lång tid? säger Leif Jansson, som också bor i byn.

– De har väl ingen annanstans att göra av flyktingarna, funderar Inge Lundin, de kommer väl att bo här ganska länge. Man borde ändå få information. Annars blir det mycket spekulationer. Det är inte bra när det blir spekulationer. Kan man lita på alla? Är det en sådan bevakning så man kan lita på att det är människor som är schyssta. Det är ju oerhört synd om dem, men om det smyger med andra filurer så är det inte bra.

Har ni gått dit? Till söndagsaktiviteterna som drivs av ideella till exempel?

– Nej.

Varför inte gå till föreståndaren och begära informationen?

– Varför ska jag? säger Roine Jansson och häller upp kaffe. När han ska öppna något nytt kunde ju han komma runt till oss.

Men om han nu inte har gjort det?

– Jag har försökt SMS:a, men han svarar inte. De allra närmaste grannarna har blivit inbjudna till ett informationsmöte. Och det har varit ett informationsmöte i Uppsala, säger Klas Tufvesson.

– Vi ville ha ett informationsmöte här istället. Då har de hänvisat till att det inte finns någon lokal här. Men vi har ju bygdegården som tar 150 personer. Det hade ju räckt.

Asterios Ziakoulis är vd för Asbro AB som driver asylboendet, och lovar nu att ordna mer information.

– Att vi ordnade ett möte i Uppsala var kanske fel, det kom inte folk och vi ändrade oss. Om de vill att vi ska ordna ett möte på bygdegården så är vi öppna för förslag. Vi skickade inbjudan till 25 hushåll runt Älby. Nu hör jag att rätt många inte tycker att det var inte tillräckligt, och då planerar vi ett större informationsmöte med vad vi gör och hur det kommer att se ut framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista