Uppsalabon Vanja Nordås var tidigare medlem i Livets Ord. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio
Uppsalabon Vanja Nordås var tidigare medlem i Livets Ord. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

Vanja Nordås berättar om pressen att skänka pengar till Livets ord

"De som drabbas är de med låg inkomst"
1:08 min

Man kände sig dum om man inte skänkte pengar till kollekten i kyrkan, och man ville inte bli uttittad, berättar Vanja Nordås, som under många år var medlem i Livets ord i Uppsala.

Ikväll handlar SVT:s Uppdrag Granskning om var Livets ords pengar tar vägen.

– Det är klassiska fraser som de använder för att samla in pengar. Till exempel, Gud gillar när det prasslar och inte när det skramlar. Man menar att Gud gillar sedlar helt enkelt. Det skulle inte vara några enkronor och femkronor utan en bra summa som man lade i kollekthinken, säger Vanja Nordås.

– De som drabbas är de som har en låg inkomst. Kanske folk som är sjukskrivna eller ensamstående och som känner den här ständiga pressen att ge tio procent av sin lön.   

Uppdrag Granskning menar att den högsta ledningen satte av tjänstepensioner till sig själva på 30 procent samtidigt som 200 anställda på Livets ord arbetat utan tjänstepension fram till 2007. Vad tänker du om det?

– Jag måste säga rakt ut att jag äcklas av de här uppgifterna. Men nu så här i efterhand så känns det så typiskt. Det är klart att dem tyckte att ledningen och de som hade direkt kontakt med Gud är värda mer än en arbetare på golvet. Det var ju så det var. Man visade en viss vördnad för dem som satt högst upp på tronen och de andra var bara arbetare under. Det är ju sjukt på riktigt, kan jag tycka, säger Vanja Nordås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".