sång musik band frantic sunday konsert låt debut singel
Tomas Karlsson, sångare i Frantic sunday. Foto: Aila Stefansdotter-Franck

De spelar för att döda myter om HIV

"Vi håller på att vinna kampen mot HIV"
0:44 min

Ikväll spelar Uppsalabandet Frantic Sunday på Smålands nation, för att tillsammans med RFSU döda myter om HIV. 

Närmare 78 miljoner människor har drabbats av HIV sen epidemin bröt ut och hälften av dem har dött i AIDS. På tisdag uppmärksammas detta på den internationella dagen för att stödja kampen mot aids.

Men redan kväll blir det konsert på Smålands nation i Uppsala för att sprida information och döda myter kring sjukdomen. Uppsalabandet Frantic Sunday spelar, och sångaren Tomas Karlsson berättar om vad mellansnacket kommer handla om:

– Vi kommer ta upp att AIDS, som varit en så fruktansvärd sjukdom, att vi håller på att vinna kampen mot den. För sen år 2001 har antalet nya insjukningar i sjukdomen att minskat för varje år. 

Vad hoppas du att kvällen ska leda till?

– Vad de ska känna är hopp över att vi lyckats vända och snart vinner kampen mot HIV. och att det är viktigt att gå och testa sig om man haft oskyddat sex. Och att sprida information och ta bort tabut som finns kring sjukdomen, för det är en behandlingsbar sjukdom, helt enkelt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".