Skolverket: Pensionerade lärare och SFI-elever kan undervisa flyktingbarn

"Det behövs olika lösningar för kort och lång sikt"
1:29 min

Skolorna behöver hitta både lärare och lokaler när fler flyktingbarn kommer till klasserna. Både pensionerade lärare och utbildade SFI-elever kan vara en tillgång, enligt Skolverket. 

Skolorna i länet tar nu emot en ökad mängd flyktingbarn, vars förkunskaper skiljer sig mycket åt. Skolorna behöver hitta sätt för barnen att utvecklas utifrån sina olika förutsättningar.

– Vi har stor förståelse för att kommuner hamnar i den här situationen, att det kan vara svårt att hitta lokaler och lärare, säger Åsa Strand på Skolverket, som planerar satsningar för nyanlända.

Hon säger att det behövs olika lösningar, för både kort och lång sikt, för att hitta lokaler och lärare.

– Jag vet kommuner som frågat pensionerade lärare. Andra kommuner har låtit de som går på SFI få vara en tid i skolan. En del där har akademisk bakgrund och kan elevernas språk, och kan vara en tillgång i undervisningen. 

På kort sikt behövs lösningar, men skolorna får inte tappa det långsiktiga perspektivet, framhåller Åsa Strand. 

– Det är väldigt bra om man i kommunen har en strategi för både den korta och långa sikten. Och att alla nivåer i skolan som fördelar resurser är inblandade – att man ser över, utvärderar och är flexibel i resursfördelningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".