Sören Bergqvist, Vänsterpartiet, Uppsala län
Sören Bergqvist, Vänsterpartiet i Uppsala län. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Vänsterpartiet i samarbetsavtal med S och MP i landstinget

"Pengarna kan användas för personella resurser"
1:42 min

Fler platser i nämnder och styrelser, och del av landstingets majoritetspott. Det får Vänsterpartiet genom samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i landstinget. 

I landstingsledningen i Uppsala har nu ett samarbetsavtal ingåtts mellan de två styrande partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet å ena sidan och Vänsterpartiet å andra sidan.

Genom avtalet får Vänsterpartiet fler platser i landstingets nämnder och styrelser än partiet annars skulle ha fått, och Upplandsnytt kan berätta att partiet också får del av landstingets s k majoritetspott, en del som motsvarar runt 150 000 kronor per år.

Enligt avtalet lovar Vänsterpartiet att alltid informera S och MP i förväg om partiet tänker lägga egna förslag eller tänker rösta med alliansen i något av landstingets organ. I gengäld lovar S och MP att ge Vänsterpartiet tidig information om frågor som de har på gång.

I avtalet ingår en valteknisk samverkan som ger Vänsterpartiet flera extra platser som partiet annars inte skulle ha fått i nämnder och styrelser, bl a tar Vänsterpartiet en ersättarplats i båda de nya styrelserna, sjukhusstyrelsen och vårdstyrelsen, som annars skulle ha gått till den borgerliga alliansen.

I avtalet ingår också fördelning av pengar från den s k majoritetspotten, en pott som består av nära 900 000 kronor som landstingsledningen varje år har till förfogande som ett särskilt belopp för att styra och leda landstinget. Vänsterpartiet får enligt avtalet mellan partierna cirka 150 000 kronor per år ur majoritetspotten. Vi hör Vänsterpartiets landstingsråd Sören Bergqvist.

- Det krävs en majoritetskonstellation för att göra anspråk på de pengarna, och i och med att vi ställer upp får vi en sjättedel av den potten. Som vi då kan använda som personella resurser för råd eller sekreterare. Det gör att vi kan fortsätta ha vår politiska sekreterare på heltid och framöver komplettera med ytterligare sekreterare, och också i slutet av mandatperioden växla in ett nytt landstingsråd, jag kommer ju att sluta efter mandatperioden, säger Sören Bergqvist, landstingsråd för Vänsterpartiet.

De borgerliga har sagt att ni låter er köpas. Vad säger du om det?

- Jag vet inte vad vi har sålt i så fall. Vi är helt fria vad gäller politiken och vi sitter med utslagsröster i fullmäktige och i styrelser och nämnder. Så vad vi möjligtvis har köpt är väl ett koncept för hur vi träffar Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger Sören Bergqvist (V).  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".